top of page

Antisemitismi: Miksi sen ymmärtäminen on tärkeämpää kuin koskaan?

  • Writer: Jonatan Shaya
    Jonatan Shaya
  • 28.1.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 7 päivää sitten

Sininen säröilevä Daavidin tähti oranssilla pohjalla, jossa vaalea teksti "ANTISEMITISMI".

Antisemitismi, eli juutalaisvastaisuus, tarkoittaa syvälle juurtuneiden ja osittain tiedostamattomien käsitysten kokonaisuutta, joka kohdistuu juutalaisiin, juutalaisyhteisöihin, tai juutalaisiin kollektiiveihin. Se on ilmiö, joka on läsnä niin yksilöiden asenteissa kuin kulttuurissa, ja se ilmenee monin eri tavoin – ennakkoluuloista syrjintään ja jopa väkivaltaan.


Antisemitismin monet kasvot


Antisemitismi voi näkyä arkielämässä monin tavoin, kuten asenteina, stereotypioina, vihapuheena tai kulttuurisessa kuvastossa ja perinteissä. Konkreettisella tasolla se ilmenee syrjintänä, viharikoksina tai poliittisena liikehdintänä, joka pyrkii eristämään tai vahingoittamaan juutalaisia. Näillä teoilla pyritään usein horjuttamaan juutalaisten asemaa ja oikeuksia yhteiskunnassa.


Antisemitismi ja salaliittoteoriat – mikä tekee siitä erityisen?


Antisemitismin yksi keskeinen piirre on sen yhteys salaliittoteorioihin ja myytteihin, jotka oikeuttavat vihaa ja epäluuloa juutalaisia kohtaan. Näissä valheellisissa kertomuksissa juutalaiset esitetään esimerkiksi järjestäytyneenä kollektiivina, joka käyttää salaista valtaa taloudessa, politiikassa tai mediassa. Tällaiset myytit ovat historian aikana toimineet oikeutuksena syrjinnälle, väkivallalle ja jopa kansanmurhille, kuten holokaustille.


Toisin kuin monet muut syrjinnän muodot, antisemitismi yhdistyy järjestelmällisiin narratiiveihin, jotka eivät vain vahingoita juutalaisyhteisöjä, vaan horjuttavat myös yhteiskunnan rakenteita. Se heikentää tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kaltaisia demokratian perusarvoja ja lisää yhteisöjen välisiä jakolinjoja. Tämä luo epävakautta ja vaarantaa yhteiskunnan kyvyn toimia yhtenäisesti ja rauhanomaisesti.


Mitä voimme tehdä?


Antisemitismin torjuminen alkaa tietoisuuden lisäämisestä. Tunnistamalla sen ilmenemismuodot ja purkamalla sen taustalla olevat myytit voimme rakentaa perustaa oikeudenmukaisemmalle ja turvallisemmalle yhteiskunnalle.


AVEK ry tekee työtä lisätäkseen tietoisuutta antisemitismistä ja edistääkseen oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Liity mukaan ja tue työtämme – yhdessä voimme purkaa myyttejä ja rakentaa turvallisempaa tulevaisuutta!





Opitko jotain uutta anitsemitismista?

  • Kyllä! 🤩

  • En 🫤



Lähteet

Czimbalmos, M. & D. Pataricza (2024), Kokemuksia ja näkemyksiä antisemitismistä Suomessa – Selvitys juutalaisiin kohdistuvasta syrjinnästä ja viharikollisuudesta. Ihmisoikeuskeskuksen julkaisuja 3/2024.


Fein, H. ed. (1987), The Persisting Question: Sociological Perspectives and Social Contexts of Modern Antisemitism. de Gruyter.


Lipstadt, D. (2019), Antisemitism: Here and Now. Shocken.


Nirenberg, D. (2014), Anti-Judaism: The Western Tradition. W. W. Norton & Company.



bottom of page